Logo Universiteit Utrecht

Handleidingen

Doelgroep: Studenten

Gmail: applicatie-specifiek wachtwoord

Gebruik altijd de standaard Gmail-app om je mail te bekijken (te downloaden uit de Google Playstore of de Appstore). Je hoeft deze handleiding dan niet te doorlopen.

Wanneer je gebruikt maakt van een applicatie die geen tweefactor authenticatie ondersteunt om je UU-Gmail te bekijken, moet je een apart wachtwoord instellen in je UU-Gmail. Dit noemen we een “applicatie-specifiek wachtwoord”. In deze handleiding wordt beschreven hoe je dit doet.

• Je hebt dit nodig indien je:

• Gebruik maakt van het IMAP-protocol
    • Mailprogramma’s zoals Thunderbird gebruikt die geen tweefactor authenticatie ondersteunen.

Je hebt dit NIET nodig als je:

• Gebruik maakt van de Gmail app uit de Google Playstore/Appstore (aanbevolen!)

• Om te beginnen moet je de “Authenticatie in twee stappen” inschakelen. Heb je dit al gedaan? Dan kan je direct door naar stap 8.

• Stap 1

Log in op je UU-Gmail.

Klik vervolgens op het “Google Apps” blokje en vervolgens op “Mijn Account”.

• Stap 2

Klik op “Inloggen en beveiliging”.

• Stap 3

Klik op “Authenticatie in twee stappen”.

• Stap 4

Klik op de knop “AAN DE SLAG”.

• Stap 5

Voer je mobiele nummer in en klik op “Proberen”.

• Stap 6

Er wordt een verificatiebericht naar je mobiel toegestuurd. Het kan even duren voor dit binnen is. In dit bericht wordt een code vermeldt.

Geef vervolgens deze code op, en klik op “Volgende”.

• Stap 7

Je ziet nu een telefoon met een groen vinkje op het scherm indien de verificatie succesvol is verlopen. Kies onderaan nu voor “Inschakelen”.

• Vanaf hier wordt in deze handleiding beschreven hoe je een “Applicatie specifiek wachtwoord” instelt.

• Stap 8

Log indien je dit nog niet gedaan hebt in op je UU-Gmailen klik op het “Google Apps” blokje en vervolgens op “Mijn Account”.

Klik op “App Wachtwoorden”.

• Stap 9

Kies vervolgens 2 dingen. Eerst de App (App selecteren) die je wilt gebruikt en daarna het Apparaat (Apparaat selecteren) waarop je je UU-Gmail wilt instellen.

Bijvoorbeeld: E-mail op mijn Windows Computer als je thunderbird wilt gebruiken op je Windows computer.

Klik vervolgens op “Genereren”.

• Stap 10

In het geel wordt nu het nieuwe wachtwoord weergegeven.

Dit wachtwoord moet je in je eigen mail app invoeren. Er worden instructies voor gebruik afgebeeld. Raadpleeg indien nodig de handleiding van jouw specifieke app.

Klik op “Gereed” om het aanmaken af te ronden.

• Stap 11

Wil je ook voor een andere app nog een specifiek wachtwoord aanmaken? Dat kan je doen vanaf dit scherm. Herhaal hierbij de vorige drie stappen. Als je klaar bent, kun je nu verder gaan met UU-Gmail of uitloggen.

• Wil je UU-Gmail instellen in je mailclient (zoals Outlook of Thunderbird), dan kun je dit met onderstaande gegevens doen.

Incoming Mail (IMAP) Server imap.gmail.com

Requires SSL: Yes

Port: 993

Outgoing Mail (SMTP) Server smtp.gmail.com

Requires SSL: Yes

Requires TLS: Yes (if available)

Requires Authentication: Yes

Port for SSL: 465

Port for TLS/STARTTLS: 587

Full Name or Display Name Your name
    Account Name, User name, or Email address Your full email address
    Password Your Gmail password

Laatst bijgewerkt op: 7/04/2017

Heeft deze handleiding je geholpen?

Je helpt ons met jouw feedback. Zo kunnen we onze handleidingen verbeteren!

Sending